Her er vår nye vingård, og Kristian kan ta en velfortjent pust i bakken. Etter å ha ryddet kjerr og villniss, hogget ned trær som er blitt brukt til å bygge terrasser, sloss mot monsterrøtter og stein, har vi fått tre fine terrasser med plass til 50 vinranker.

Den bratte sørvendte bakken er perfekt for vindruer. Terrassene gjør at plantene vil få rikelig med sol, samtidig som her er god drenering.

Mange blir forbauset når de hører at vi har anlagt en vingård her på Nordmøre. Men der er utviklet mange vindruer som skal tåle vårt klima.Vi har satt ned Rondo (rød), Solaris (hvit) og noe Pinot. Ifølge leverandøren skal både Solaris og Rondo klare seg fint her hos oss, mens Pinot blir mer som et eksperiment.

Foreløpig er det bare de blå vokstuppene (voksen beskytter podestedet) som stikker opp av jorda, men i løpet av noen uker bør plantene ha begynt å spire. Det tar imidlertid flere år før det blir druer og vi kan begynne å lage vin. I mellomtida blir det nok vinproduksjon med bær (vi lager også et nettkurs for deg som ønsker suksess med å lage vin av bær hjemme).

Flere bønder i Norge med egen vingård

Norsk vinproduksjon er i emninga, med flere bønder som satser kommersielt. Det er kjempegøy å følge. Det er også en egen forening for Norske druedyrkere.

Kristian snakker om å øke vingården til 200 planter, men vi får se. Vi ønsker ikke å satse kommersielt, men heller holde kurs og vise at det faktisk går an å dyrke vindruer i Norge, også så langt nord som oss. Kristian har jo også 15 års erfaring som vinprodusent i Spania, og vil gjerne holde kurs/være mentor for bønder og andre som ønsker å satse på sin egen vingård.

Det er bare å ta kontakt hvis dette er noe du har lyst til å høre mer om: hei@kristianjansson.no

lage vin selv

HVORDAN LAGE NATURLIG VIN

Her du lyst til å lage din egen vin?

Kristian har vært vinbonde i Spania i 15 år, og i denne gratisguiden gir han deg en innføring i hvordan du lager vin helt naturlig (altså uten tilsettingsstoffer).

Legg igjen din epostadresse, så får du den tilsendt.

Når du takker ja til guiden, godtar du også at vi sende deg info om vinlegging, kurs og vinreiser. No spam, only love!