Har du lyst til å plukke blåskjell? Det er bare så artig å vandre i fjæra på leting etter skjell. Omtrent som å være på skattejakt!

Blåskjell er fantastisk godt, og også en fantastisk god kilde til blant annet jod, sink, jern og selen.

Tidlig vår er den beste tiden for å plukke skjell. Nå er de på sitt friskeste og sitt beste! Faren for alger er større jo mer det lakker mot sommer og jo varmere havet blir. Før du plukker, er det viktig å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel. Giftige skjell kan i verste fall være dødelige. Bruk fornuft: Sjekk varsel for flere uttakssteder der du ønsker å høste, og bare plukk når det er gitt grønt lys.

Blåskjell vokser langs hele kysten. De trives godt i brakkvann, altså i sjøvann hvor der også er tilsig av ferskvann fra en elv eller flere større bekker. I og med at blåskjell vokser i tidevannssonen, er det best å høste på fjære sjø (med mindre du vil dykke eller bli blaut på beina). På havnivå.no kan du sjekke når det er fjære sjø hos deg.

 

Slik finner du og kan plukke blåskjell:

plukke blåskjell

Ta med deg en kniv og noe å ha blåskjellene i. Hvis du skal spise de samme dag, kan du fylle de i en plastpose, men hvis du vil vente en dag er det lurt å ta med en bøtte, som du så kan fylle med saltvann. Blåskjell dør i ferskvann. Det kan også være kjekt med en liten spade.

Så er du klar for å starte letingen. Det enkleste er å se om du finner tomme skjell på stranda eller mellom steinene. Noen ganger er det bare noen få, andre ganger er stranda helt blå. Tomme blåskjell er en indikasjon på at her finnes også fulle blåskjell.

plukke blåskjell

Skjellene vokser gjerne på steiner sammen med tang, så løft på tangklasene. Her finner du gjerne klaser med blåskjell. De kan du skjære forsiktig løs med kniven.

plukke blåskjell

Ofte kan du også finne blåskjell delvis under sand/småstein, og her kan de være kjekt å bruke en liten spade.

Som alltid når du høster fra naturen gjelder dette: Ikke høste flere blåskjell enn du skal spise. La det alltid være noe igjen.

PS. Kan jo legge til, at denne første søndagen i mars, var blåskjellene vi fant såpass små, at vi ikke plukket noen. Men gleder oss til å komme tilbake om et par uker! Da blir det blåskjellfest. Oppskrift på tilbereding av blåskjell finner du HER.