Å tørke urter sikrer deg deilig krydder, te eller urtemedisin gjennom hele året. Det er jo bare så hyggelig å kunne hente fram et glass tørkede urter, åpne det og kjenne lukten spre seg og vekke minne om en solskinnsommer. Og selvfølgelig noe helt annet når det er urter du har dyrket eller høstet selv.
I utgangspunktet kan du tørke urter av alle slag, selv om noen planter (for eksempel Johannesurt) kan gjøre seg bedre lagt i olje eller sprit.
Du kan tørke urter på flere måter: Du kan henge de i kvaster et sted med god gjennomlufting, du kan tørke de i ovnen, på avispapir eller i en kurv. Og så kan du selvfølgelig også investere i en egen urtetørker. Selv om jeg tørker relativt mye urter og sopp, har jeg valgt å ikke kjøpe urtetørker, da jeg synes den tar for stor oppbevaringsplass.
Når du skal tørk urter, uansett metode, er prinsippet det samme: Fuktigheten i plantene skal kunne fordampe, samtidig som urtene får nok luft, slik at de ikke klistrer seg sammen og mugner.
Å tørke urter i varmluftsovn:
Jeg synes det aller enkleste er å tørke urter i stekovnen, på varmluft. Du setter stekovnen på 50 grader. Spre urtene utover et stekebrett, slik jeg har gjort her med mynteblad. Du kan godt ha et litt tykt lag med blad eller blomster, selv om det selvfølgelig går fortere hvis du bare tørker litt om gangen. Stilkene kan du fjerne nå, men ofte er det lettere å pille de vekk når urtene er ferdigtørket.
Hvis du skal tørke urter med små blad eller blomster, legger du bakepapir under. Det gjør det lettere å fylle urtene på glass etterpå.
Sett brettet i ovnen, og sett en sleiv i stekovnsdøra, slik at det blir lufting. Med jevne mellomrom tar du ut brettet og skyfler urtene litt rundt, slik at ekstra luft kommer til og de ikke klebrer seg sammen. Nøyaktig hvor ofte, kommer igjen an på størrelsen. Fjern stilker i samme slengen.
Hvor lang tid tar det å tørke urter?
Det varierer, både med størrelsen på plantene og på stekovn. Regn med iallfall et par timer. Du må rett og slett kjenne etter: Urtene skal være så tørre at de lett knuses mellom fingertuppene. Dette er viktig! Bare bittelitt fukt kan være nok til at urtene vil mugne og råtne, og det vil du selvfølgelig ikke! Samtidig er det ikke bare å la de stå i all evighet, ettersom da forsvinner både smak og farge (og sikkert virkestoffene, også!).
Aberet med å tørke i stekovn er selvfølgelig at mens tørkingen pågår, kan du ikke bruke stekovnen. Du kan imidlertid ta ut brettet, steke det som stekes kan, og så sette brettet med urter inn igjen (når temperaturen er lav nok).
Andre måter å tørke urter på:
Selv om jeg synes det kan være dekorativt med urter som henger i kvaster til tørk, synes jeg ikke denne metoden er særlig praktisk. Urtene har lett for å ry og drysse, og de ytterste bladene og blomstene blir tørre før de i midten.
Hvis du har plass, kan det fungere fint å tørke urter på avispapir. Jeg har gjort dette blant annet med ramsløk, da jeg hadde mange blader, skulle reise bort og ikke hadde tid til å tørke de i ovnen først. Det er bare å spre blader og eventuelt blomster utover papiret i et relativt tynt lag. Når du går forbi, skyfler du gjennom urtene, slik at de får luftet seg.
Kamille bruker jeg å tørke i en kurv på kjøkkenbordet. Det er rett og slett fordi jeg synes blomstene er så søte og fordi de lukter så godt. Jeg skyfler blomstene flere ganger daglig.
Både når du tørker på avispapir, i kurv eller hengende, kan det ta flere uker før plantene er tørre nok til å fylles på glass.
Tørkede urter oppbevares i glass eller i papirpose. Når du tørker urter på bakepapir på stekebrett, kan du enkelt forme bakepapiret som en trakt og fylle over i glass. Glasset må være rent og helt tørt. Ifølge den legendariske Annemarta Borgen, som skrev klassikeren Urtehagen på Knatten, bør urter fylles på mørke glass og helst stå i kjøkkenskapet. De skal ikke utsettes for sol.