21 år i yoghurt-paradiset Hellas, og jeg lærte naturlig nok aldri å lage yoghurt selv. Behovet var aldri tilstede.

Skulle nærbutikken være utsolgt for min yndlingsyoghurt, var det bare å stikke over til naboen og få med en plastboks hjem med hennes hjemmelagede yoghurt, basert på geitemelk fra dyra som beitet rundt huset vårt.

 

hvordan lage yoghurt

Nød lærer nøgen kvinde at spinde, heter det, og slik var det også jeg lærte å lage min egen yoghurt. Jeg bodde på Sula, og nærbutikken som betjente 50 personer hadde ikke yoghurt naturell da. Det var riktignok bare å bestille, og ville komme med neste levering, men jeg er en utålmodig sjel. Litt yoghurtkultur er helt nødvendig for å kunne lage sin egen og heldigvis hadde butikken porsjonsbeger av Synnøves greske yoghurt (med honning og musli, men ikke blandet inn i selve yoghurten).

Oppskriften hadde jeg. På matkursene mine kommer det stort sett andre kokkeentusiaster og mange deler gledelig sine materfaringer. Denne superenkle yoghurtoppskriften fikk jeg av Maria. Selv hadde hun fått den av en kurdisk venninne, som igjen hadde lært å lage yoghurt av sin bestemor.

Etter å ha laget denne en gang er jeg simpelthen fra meg av begeistring.

Så enkelt! Så godt!

Bare prøv sjøl:

hvordan lage yoghurt

MARIAS KURDISKE YOGHURTOPPSKRIFT:

  • 2 liter melk (jeg brukte helmelk fra Tine)
  • 1,5 spiseskjeer yoghurt naturell (jeg brukte Synnøves ekte greske yoghurt, men hvilken som helst yoghurt naturell duger – husk å gjemme litt av denne yoghurten så du har til neste gang!)
  • 1,5 spiseskjeer sukker

Kok opp melka. Kjøl ned til cirka 40 grader. Tilsett yoghurt og sukker og rør rundt. Pakk inn gryta i et teppe, håndkle eller liknende og sett lunt – for eksempel i stekoven. Jeg lot den stå over natta – den skal stå i 4-6 timer. Og vips!  – når du pakker ut gryta og fjerner lokket så har du sannelig min hatt ekte yoghurt!

Det er rett og slett magi! Det er melkesyrebakteriene i yoghurtkulturen som sørger for magien. Tarmen vår simpelthen elsker disse bakteriene, så det å spise yoghurt daglig bidrar til en god tarmflora. Særlig viktig hvis du har fått ødelagt de «snille» bakteriene i tarmen av antibiotika eller tilsettingstoffer i ferdigmat. (Les mer om tarmhelse her).

hvordan lage yoghurt