Meldugg på vinrankene er et mareritt. I vingården i Spania har vi hatt endel problemer med dette, og vi ønsker absolutt å unngå melduggangrep på våre nyplantede vinranker her i Surnadal. (Bildene her er illustrasjonsfoto, og altså ikke av våre vinranker).

I Andalucia er det vanlig å bruke roser som melduggvarsler: Vi har rosebusker på flere steder i utkanten av vingården. Skulle rosene bli angrepet, er det rett ut for å sprøyte bladene på våre 12 000 vinranker med et svovelpreparat. Rosebusken blir kappet ned (den vil komme tilbake, melduggfri).

Meldugg er en type sopp som legger seg som et hvitt støv på blad, og, i verste fall, også på druene. Druer fra planter som har meldugg, og planter med meldugg, må kastes (ikke i komposten!).

meldugg

Vi har ikke kommet så langt at vi har plantet roser ved inngangen til vingården her på Småland, men da vi oppdaget meldugg på marikåper i hagen, fikk vi lettere panikk. Nå er det riktignok slik at meldugg er artsspesifikk. Angrep på en type planter smitter ikke over til alle plantene i nærheten, men for sikkerhets skyld bar det rett avgårde på Felleskjøpet for å høre hva vi kunne bruke. Der møtte vi kun ungdommelige sommervikarer som ikke kunne hjelpe. Neste stopp ble Hageland. Her fikk vi både et middel som normalt brukes for å forebygge meldugg på roser, samt oppskift på et hjemmebrygg, som skal være effektivt:

  • 10 liter vann
  • 3 dl rapsolje
  • 2 dl grønnsåpe
  • 1 ts bakepulver
  • 2 dråper zalo

Blandingen dusjes på plantene om kvelden eller når det er overskyet.

Et annet tips vi fikk er å blande melk med vann og bittelitt grønnsåpe.

Foreløpig dusjer vi vinrankene en gang i uka med rosemiddelet, og satser på at det går bra.

Det finnes også et svovelpreparat som er godkjent i Norge som du kan bruke mot meldugg, men i likhet med i Spania krever dette autorisasjon og brukes i kommersiell produksjon.

lage vin selv

HVORDAN LAGE NATURLIG VIN

Her du lyst til å lage din egen vin?

Kristian har vært vinbonde i Spania i 15 år, og i denne gratisguiden gir han deg en innføring i hvordan du lager vin helt naturlig (altså uten tilsettingsstoffer).

Legg igjen din epostadresse, så får du den tilsendt.

Når du takker ja til guiden, godtar du også at vi sende deg info om vinlegging, kurs og vinreiser. No spam, only love!