Å dyrke potet er noe mange synes er kjedelig. Litt mer spennende med fargerike tomater eller eksotiske chili. Men når det gjelder å nå målet om å bli mest mulig selvforsynt, er poteter et selvklart valg. Fordelene er mange:

 

  • Poteter er lett å dyrke. En settepotet kan gi 20 poteter. Du trenger ikke store hageflekken for å få en betydelig avling. I motsetning til for eksempel tomat og chili, kan du dyrke potet på friland i hele Norge. Jeg har aldri vannet mine potetplanter, men er det veldig tørt, må de få litt vann noen ganger i uka.
  • Poteter kan brukes til «alt». Kokt, stekt, bakt, i gryter og stuinger, mos, røsti, fries. Til og med til lefse.
  • Poteter er sunt. En gang var Norge selveste pottitlandet, men nå spiser vi minst potet i Europa. Lavkarbofanatikere har gitt potet et ufortjent rykte som fetende, til tross for et lavere innhold av karbohydrater og stivelse enn fullkornspasta og ris. Potet inneholder rikelig med særlig vitamin C, og er også en god kilde til kalsium og magnesium, pluss fiber.

For å dyrke potet trenger du ikke mye plass. I fjor fikk jeg cirka 14 kilo potet på en åker på cirka 3 kvm (på størrelse med en dobbeltseng). I år vil jeg ha minst dobbelt så stor potetåker, og ikke på samme plass som i fjor. Det å rotere grønnsaker bidrar til å forebygge sykdom. Vi skal sette vinranker i vår, og jeg kommer også til å teste å samplante potet med vinrankene.

dyrke potet

Det er viktig å bruke sertifisert settepotet for å hindre spredning av sykdom. Potet er ikke spesielt næringskrevende, men skal settes i porøs jord. Du stikker settepoteten 7-10 cm ned i jorda, med cirka 25 cm mellomrom. Jeg bruker å dekke hele potetåkeren med frisk tang, som gir fin næring til plantene. Ettersom poteten vokser skal den hyppes. Det betyr at du drar opp jord og pakker rundt planten (bladene skal ikke dekkes). Dette hindrer at potetene får sol. Da kan de bli grønne,

I fjor fikk jeg masse settepotet av en venninne (Solist og Asterix), mens i år har jeg bestilt Solist, som er en tidligpotet, og Beate, fordi den egner seg for lagring. Leste nettopp i lokalavisa at potetbønder i distriktet allerede har satt potet. Selv kommer jeg til å vente noen uker til, for å være sikker på at vi ikke får frost.

dyrke potet