Drømmen om en hage er noe jeg har bært med meg lenge. Helt siden jeg måtte reise fra min fantastiske greske hage. Å kunne dyrke mine egne urter og grønnsaker. Å kunne ha høner.  Bærbusker og frukttrær. Kanskje til og med en vinranke eller to? Ingenting smaker bedre enn mat du har dyrket eller høstet sjøl. For meg handler det også om miljø og helse. Bærekraftighet ved å bruke jorda vår til å dyrke mat. Ren, ekte mat. Det som er godt for jorda, er også godt for vår helse!

På Sula hadde jeg hus og en hage. Overtok et villniss, og fikk litt skikk på det. Kunne også høste mine første egne grønnsaker. Men Sula ble rett og slett for langt unna da jeg flyttet tilbake til Trondheim. Dessuten er klimaet i havgapet litt vel tøft for det jeg drømmer om. Sulahuset ble solgt, og i slutten av september 2020 kunne jeg overta denne lille hytta med nesten to mål jord.

 

drømmen om en hage
Jeg var lenge på jakt etter stedet hvor jeg kunne realisere drømmen om en hage. Utfordringen var å finne et lite hus med stor tomt. Vil holde på med hage, ikke husrenovering eller vedlikehold. Det skulle ikke være altfor langt unna Trondheim. Landlig, men sentralt nok til at det vil være greit å bo her i lengre perioder om gangen. Og et nærmiljø med mulighet for mange aktiviteter. Jeg har gode venner med hus og hytte i Surnadal, har vært mye på besøk her og trivdes godt, så da den lille hytta dukket opp var jeg ikke i tvil. Eiendommen ligger sentralt, men likevel skjermet, her er fin utsikt, kort vei til bygda. Og viktigst av alt: Den ligger sørvendt med sol hele dagen. Med en egen bekk som sildrer gjennom hagen. Så fikk det heller være at her verken er strøm eller vann innlagt, foreløpig. Det blir.

Så er det selvfølgelig et stor pluss at vi er ved inngangen til Trollheimen, fjorden er like i nærheten, og her er flotte steder vi kan plukke sopp og bær.

drømmen om en hage
salvie

Hagen består foreløpig av veldig mye kratt og trær som er hogget ned. Jeg rakk å rydde litt før vinteren kom, og fikk også på plass de to første pallekarmene. Den ene ble fylt med økologisk settehvitløk, og jeg gleder meg til å se de begynne å komme opp til våren. Noen urter som ble med fra Sula, er også kommet i jorda, blant annet denne salvien, noe mynte og Johannesurt. Hvem trenger ekstremsport når man har hage? Det er enorm spenning i hva som overlever vinteren.

Nå har Svorka vært og lagt kabel fram til hytteveggen, og jeg gleder meg til å få innlagt strøm. Men det har vært litt stas å koke kaffe og lage mat på primus. Her koser min niese Lovise (6) og jeg oss med cowboymat. Drømmen om en hage innebærer imidlertid god, sunn mat fra hagen, og målet er å bli mest mulig selvforsynt.

drømmen om en hage